Treceți la conținutul paginii

În timpul sarcinii, corpul dumneavoatră suferă multe schimbări – unele vizibile, altele nu. Felurile dumneavoastră preferate de mâncare vă pot provoca greaţă în acea perioadă iar activităţile care vă ofereau plăcere pot părea imposibile.

Arsurile la stomac şi indigestia afectează multe dintre femeile însărcinate. Acesta este motivul pentru care am întrebat 4 femei ce li s-a părut cel mai neplăcut în timpul sarcinii cu privire la aciditatea gastrică.

“Arsurile la stomac şi refluxul gastro-esofagian nu sunt, cu siguranţă, pe lista lucrurilor plăcute care se întâmplă cu organismul tău în timpul sarcinii. Uterul devine mai mare şi îţi presează stomacul astfel încât acidul gastric este împins în sus.

Am avut aceste simptome în timpul ambelor sarcini. La prima sarcină m-am dus la medic şi am sfârşit prin a dormi în poziţie ridicată în ultima lună şi jumătate a sarcinii.

La a doua sarcină am fost mai pregătită. Am început să mănânc regulat, în porţii mai mici. Mâncam mai încet şi purtam haine largi tot timpul. Simptomele au fost mai suportabile faţă de prima experienţă.

Dacă eşti însărcinată şi ai arsuri la stomac, nu lăsa acest lucru să îţi strice bucuria. Există numeroase metode pentru a preveni aceste simptome iar câteva medicamente fără prescripţie medicală sunt sigure pentru femeile gravide şi îţi pot veni în ajutor.“

  • Catherine – mamă a doi copii – 35 de ani

“Nu doresc să spun oamenilor ce anume să mănânce sau să evite în timpul sarcinii dacă suferă de arsuri la stomac sau indigestie însă ceea ce m-a ajutat pe mine a fost să evit următoarele:

  • Ceaiul şi cafeaua
  • Ciocolata
  • Băuturile carbogazoase
  • Mâncărurile condimentate, grase sau prăjite
  • Roşiile şi muştarul
  • Citricele şi băuturile din citrice

Ştiu că pare ca şi când ar trebui să renunţi la multe însă m-am simţit mult mai bine atunci când am realizat că acestea erau unele dintre declanșatoarele principale ale arsurilor la stomac şi indigestiei – chiar şi pentru persoane care nu sunt însărcinate. Se poate ca doar unul sau două din aceste alimente să cauzeze arsuri la stomac însă este întotdeauna mai bine să fii în siguranţă decât să îţi pară rău.”

  • Julie – Mamă a unui singur copil – 28 de ani

“ Atunci când am suferit de arsuri la stomac în timpul sarcinii, am crezut că aceea este cea mai intensă durere pe care o pot simţi, până când am intrat în travaliu, bineînţeles. Au trecut săptămâni până în momentul în care am realizat că există medicamente pentru a ameliora simptomele şi alte câteva săptămâni până când am realizat că există şi metode de prevenţie.

Evitarea anumitor alimente şi băuturi a reprezentat un element major în a preveni arsurile la stomac. Am aflat, de asemenea, că, dacă nu mă întind imediat după masa, simptomele nu mai sunt atât de intense. Recunosc, de multe ori nu am respectat această regulă.

Atunci când stai întins este mai uşor ca acidul gastric să ajungă în esofag, aceasta fiind, aparent, cauza durerii. Sfatul meu ar fi să stai în poziţie ridicată cât mai mult timp posibil după ce mănânci şi să laşi gravitaţia să îşi facă treaba.”

  • Patricia – mamă a doi copii – 33 de ani.

Dacă sunteţi însărcinată şi suferiţi de arsuri la stomac, nu trebuie ca acest lucru să continue. Bineînţeles, este indicat să consultaţi un medic însă produsele Gaviscon pot fi utilizate în sarcină. Întotdeauna citiţi prospectul. Medicamentele pot afecta copilul nenăscut. Întotdeauna cereţi sfatul medicului sau farmacistului înainte de a utiliza orice medicament în timpul sarcinii.

 

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Articol publicat 1 ianuarie 2021