În timp ce o mică doză de stres poate fi benefică şi te poate impulsiona să realizezi anumite lucruri, viaţa din zilele noastre poate fi prea solicitantă pentru anumite persoane. Fie că este vorba de persoane tinere sau în vârstă, mulţi dintre noi resimţim efectele stresului. Acesta poate fi rezultatul diverselor evenimente sau probleme de zi cu zi – de la certuri cu prieteni buni, probleme financiare sau suprasolicitare până la sentimentul de presiune de a performa bine la locul de muncă.
La nivel mental, stresul te poate face să te simţi îngrijorat, anxios, iritabil şi, de asemenea, poate cauza probleme de ordin psihologic ce vă pot afecta vieţile de zi cu zi. Mai mult, stresul are legătură strânsă cu insomnia, ceea ce poate duce la crearea unui cerc vicios – dacă nu dormi suficient te simţi stresat, iar dacă te simţi stresat nu dormi suficient.
Pe lângă modul în care ne afectează pe plan psihic, ştiai că stresul ne poate afecta şi pe plan fizic? Stresul poate determina apariţia durerilor de cap, îmbătrânirea prematură şi chiar căderea părului. Stomacul şi sistemul degestiv sunt de asemenea puternic afectate de un nivel crescut de stres.
Cum poate stresul să cauzeze pirozis (senzaţia de arsuri în capul pieptului) şi indigestie? Legătura de cauzalitate între stres şi problemele digestive nu este evidentă, însă stresul poate creşte producţia de acid gastric[1]. Presiunea la nivelul stomacului este, de asemenea, un declanșator al indigestiei, iar stresul determină tensionarea musculaturii corpului[1], așadar este ușor să vezi legătura între ele.
Dacă excesul de acid gastric, cauzat de unul dintre aceşti factori, ajunge la nivelul esofagului, va conduce la apariţia pirozisului. De asemenea, stresul poate afecta sistemul digestiv şi duce la creşterea secreţiei de acid gastric pentru că mâncarea nu mai e bine digerată.
Dacă aveți pirozis, Gaviscon vă va ajuta pe termen scurt. Acesta poate fi folosit începând de la vârsta de 12 ani. Citește întotdeauna prospectul. Pe termen lung, este necesar să înveţi să gestionezi şi să scazi nivelul de stres, ceea te va face să te simţi mai fericit, mai bine dispus şi îți va îmbunătăţi și starea de sănătate.
Somnul
Un somn bun şi sănătos în perioadele dificile poate fi foarte important pentru că este un mod natural de a reduce nivelul de stres[3], singura problemă fiind faptul că, atunci când suntem stresaţi e posibil să ne fie mai greu să dormim bine. Fă totul mai uşor prin crearea unui mediu confortabil în care să dormi. Asigură-te că ai o cameră întunecată şi călduroasă şi suficient timp pentru un somn bun.
Exerciţiile fizice
Pe lângă faptul că este benefică pentru sănătatea dumneavoastră, activitatea fizică are multe alte beneficii, unul dintre ele fiind reducerea nivelului de stres[4]. Exerciţiile fizice ne cresc nivelul de endorfine (hormonii care ne fac să ne simţim bine) şi, de asemenea, ne oferă un sentiment de împlinire. Găsește o activitate care să îți placă, fie că este vorba de alergat în aer liber, înot sau yoga.
Alimentaţia sănătoasă
O alimentaţie sănătoasă reprezintă un mecanism de apărare foarte bun împotriva stresului deoarece, atunci când ai un corp sănătos, stresul este mai uşor de gestionat. În perioadele stresante de obicei apelăm la alimente de “consolare” însă este important să oferim corpului nutrienţii de care are nevoie, ţinând cont că mâncarea nesănătoasă ne poate face să ne simţim letargici[5]. Evită grăsimile și zahărul şi mănâncă, în loc, fructe, legume şi produse bogate în carbohidraţi, precum cartofii dulci copţi.
Vorbește cu cineva
Să faci faţă stresului de unul singur poate fi dificil, iar simplu fapt că stai de vorbă cu cineva în care poţi avea încredere, poate face diferenţa, fie că este vorba despre un prieten sau un profesionist. Abordările precum terapia cognitiv-comportamentală te poate face să înţelegi modul în care gândești, să recunoşti elementele care declanșează stresul la tine şi să identifici moduri pozitive în care poţi acţiona.
Încearcă aceste mici schimbări în stilul de viaţă pentru a-ți reduce nivelul de stres şi sperăm că vei vedea efectele pozitive cât mai repede.
Referințe:
[1] http://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/understanding-heartburn-basics
[2] http://www.calmclinic.com/anxiety/signs/heartburn
[3] http://www.healthline.com/health/gerd/stress#2
[4] http://www.nhs.uk/Livewell/fitness/Pages/whybeactive.aspx
[5] http://www.pcrm.org/health/health-topics/how-to-eat-right-to-reduce-stress
Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.
Articol publicat 1 ianuarie 2021